vrijwilligerswerk en reisplannen

Na een lange tijd van niet schrijven besloot ik vandaag maar weer eens de computer op te zoeken. Van alles gebeurde maar waar moet ik beginnen? Laat ik vandaag het onderwerp vrijwilligerswerk aansnijden.

 

Al is school het grootste deel van mijn dagbesteding, ik probeer ook daar buiten nog een rol in het vrijwilligerswerk te hebben.

Nog steeds bezoek ik monniken die ik help bij hun Engels. 3 ontzettend lieve mensen, al breidt het aantal zich geregeld uit. Helpen bij het huiswerk, lezen van teksten en praten over de Tibet situatie is voor ons beiden erg leerzaam.

 

4 x per week bak ik taarten en/of cakes voor de Rogpashop. De taarten die gebakken worden na sluitingstijd of vroeg in de morgen worden daar verkocht en dat gaat momenteel erg goed. Sinds ik de Hollandse appeltaart heb ingevoerd werd de eerste keer zelfs de hoogste omzet sinds de opening gehaald. Er wordt veel over gesproken, dat is motiverend. Wie nog een goed recept heeft mag dat natuurlijk altijd op de site zetten.

 

Sinds 2 weken heb ik hulp bij het bakken van twee jongetjes. Rond de 8 en de 10 jaar. Broers. Vader komt uit Italie, moeder uit Zweden. Kregen kinderen in Zweden. Vader en moeder waren niet langer gelukkig samen zodat vader met de twee kinderen een jaar door Frankrijk ging reizen (hangen op straat) en daarna naar India kwam. Hier zijn ze nu 2 jaar. Vader is alcoholist en verkocht drugs. Heeft nu een rechtzaak lopen waarbij de verwachting, naar horen zeggen, 1 tot 3 jaar gevangenis is. De kinderen hebben sinds Zweden geen onderwijs meer genoten. Zijn vanwege hun straatleven mondeling (engels) erg sterk maar kunnen niet lezen. Vader is hele dag weg. De kinderen weten niet waar. De kinderen slapen in een kleine kamer samen met hun vader. In de ochtend krijgen ze ontbijt. ‘s avonds diner. 12 uur krijgen ze niks. Geld krijgen ze ook niet mee.

In de shop proberen we ze af en toe op te vangen. Samen lezen, knutselen of op straat spelen. We geven ze daar eten en drinken. Door de week helpen ze mij nu met bakken. Daar zijn ze erg fanatiek in. Uiteraard moet alles geproefd worden. De jongetjes genieten er van en dat is prachtig om te zien. Soms neem ik ze ook mee de straat op. Gaan we lollen en popcorn halen. Elke oplossing die we bedenken, buttons met hun foto’s verkopen, is tijdelijk. De toekomst voor de jongetjes is niet zeker. De vader is vrijwel niet benaderbaar. (Bedenk dat dit Europese kinderen zijn en hoeveel Indische kinderen er op vergelijkbare wijze aan toe zijn).

 

Rogpa heeft naast een café ook een babycarecentre. Samen organiseerden zij enkele weken geleden een groot festival. Als vrijwilliger hebben Anneke en ik daar kinderen geschminkt. Ontzettend leuk om te doen. Tibetaanse kinderen zijn het niet gewend om met geschminkt te worden maar toen na lang getwijfel de eerste het lef had om op de stoel te gaan zitten volgden velen in rap tempo. Enkelen maakten hun gezicht schoon en sloten opnieuw aan in de massa die zich om ons heen wurmde. ‘s Middags waren en spelletjes voor de kinderen en dans en zangoptredens van Tibetanen. De tibetaanse cultuur, vooral de kledij, is prachtig. ‘s Avonds was er een concert. Daarvoor verkocht ik kaarten en Rogpamateriaal. Met school verzorgden we de grabbelton die die dag nog meerdere malen bijgevuld moest worden.

 

ESsupport is een Tibetaanse school met student van rond de 30, een 40 minuten rijden van McLeod. Philip ging daar, met Anneke op de dinsdag en ik op de donderdag, heen om Engelse les/conversation te geven. Een Duits meisje heeft dat tijdelijk voor mij overgenomen. Afgelopen donderdag was voor mij de laatste keer.

 

We leven nu langzaam naar onze vakantie toe. Het wordt hier, wanneer de zon achter de bergen verdwijnt, snel kouder. Toeristen trekken als ware trekvogels naar het zuiden.

20 december neem ik het vliegtuig naar Nepal waar ik mijn visum voor India moet verlengen, waar ik zal rondreizen en waar ik Thom ga treffen! Thom komt daar 3 weken vakantie vieren en samen gaan we parachutespringen boven de Mount Everest, olifanten wassen, tijgers en neushoorns spotten, raft- en canyoningcourses doen en trektochten rond de Annapurna maken. Ontzettend veel zin in. Thom vliegt op 10 januari terug naar Nederland. Rond 15 januari zal ik in Varanasi (India) zijn. Daar tref ik een Australisch meisje die hier in het guesthouse woont. Samen zullen we reizen naar o.a. Bodgaya (hoe schrijf je dat?), de plaats waar de Boedha is verlicht. Op 24 januari nemen we dan de trein naar het zuiden, naar Goa. Daar tref ik de familie weer en zal ik een maand lang, volgens een tropenrooster les gaan geven. Per auto rijden we terug naar Dharmsala waar we begin maart weer hopen te zijn.

 

Nou voor de rest… Heb op dit moment een behoorlijke kater. Gisteren met dat Australische meisje een hele fles Bacardi leeg gedronken. Weer eens wat anders dan al die wijntjes. Voel me nu slechter dan ik ooit gevoeld heb na drank maar wat een avond. Vond vanmorgen de resten en kan er nog dubbel om liggen. Heb, omdat ik de hik had, nog met een lepel pindakaas in mn mond op de kop tegen de muur gestaan. Heb op het terras staan dansen, geprobeerd te vliegen en meer, terwijl de eigenaar op het dak bleek te staan (die we tijdens Diwali duidelijk hadden gemaakt dat we nooit dronken (terwijl de wodka fles toen in de tas verstopt was en hij de wiskey boven bracht die we moesten proberen)) De grappige israelische slisser (of sissler?) van de overkant kwam, zoals dagelijks, nog langs. Heeft me daar even flink in de ogen gekeken. Wil niet weten wat ie op dat moment gedacht moet hebben. Zal, zodra mijn ontnuchtering zijn intrede doet, hem wel even opzoeken.

In het guesthouse slaap ik nu nog als enige. Iedereen slaat wat op de vlucht, daar zit wat in natuurlijk. Het gaat goed, al kijk ik ontzettend uit om over drie weekjes lekker naar Nepal te gaan en een poosje van school vrij te zijn.

 

Geniet van Sinterklaas, kerst en de fijne gezellige donkere dagen. Tot snel!

 

 

Reacties 8

Nelleke 29-11-2008 11:31

Hee Nyn!! Wat fijn om weer van je te horen! Wat maak je veel mee! En wat doe je dankbaar werk! Goed om te horen dat je er plezier in hebt!! Hahaha, wat een leuke actie van die appeltaart net weer wat! En super leuk, al die plannen voor de kerstvakantie, kan me voorstellen dat je er naar uit kijkt! He, lieve Nyn, we horen gauw weer, veel succes met alles en tot gauw,
X Nel

Arjanne 29-11-2008 14:53

Eej Dushi!

Wat fijn om weer wat van je te leven. Wat heb je weer een actief leventje..(net zoals je thuis natuulk ook al had.) Jou verblijf en hulp maakt echt verschil vd mensen daar.
Ga zo door!

Dikke sunchi, Arjanne

Amanda 30-11-2008 12:11

Heej Nynke
Wat fynst der in soad út, de minsken bin der fest wiis mei dy
En ik ha sa'n idee dat der ek in hiel soad kin.
Moai dast die twa jonkjes in bietsje opfange kinst. Net best dat soks gebeurd
Fijn dast aansen lekker op reis giest en nog meer fan de oosterse wereld sjuchst.
Succes en folle plezier
tút Amanda

Mariel 30-11-2008 12:18

Heej Nynke,

Wat beleef je daar veel en wat ben je actief!!! Super hoor als ik dat allemaal lees. Heel veel plezier op je reis en succes!!

Liefs Mariël

Wypkje 30-11-2008 12:34

Hee Nynke!
Wat hast wer in leuk ferhaal skrean!!

Liket my geweldich der!

Straks lekker fakansje fiere! Super!

xxx Wypkje

Tante Gitte 01-12-2008 22:21

Hallo Nynke, wat geniet ik steeds van je verhalen..
..en van alle mooie fotos! Succes met alles, vooral dat parachutespringen boven de Mount Everest lijkt mij fantastisch!!
Liefs tante Gitte

Marrit 02-12-2008 14:36

Hee Nynke!

Wat beleef jij daar veel!! Niet normaal. Heb gewoon 2x hetzelfde stukje gelezen
En al dat vrijwillerswerk, goed hoor! Wat dankbaar werk.
Heel veel plezier met je reis straks

Liefs Marrit

Jan Visser 18-12-2008 00:11

Hoy Nynke
Wat heb jij een fantastische ervaring daar india, ken me haast niet voorstellen dat je ooit weer in Nederland kunt aarden, of in 2010 weer naast me zit bij de nvdf. Nog heel veel genieten daar. Hoorngroetjes Jan

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer