Voor even herenigd!

Lieve allemaal,

Stralend van geluk, nagenietend van een fijn verblijf in Bir, schrijf ik een verhaal voor jullie vanuit een warm internetcafe in Mcleod Ganj.

Zaterdagmorgen stond ik om half 6 op de main square. Lhamo was er al. Seena kon niet komen. Lhamo had ontbijt meegenomen; tibetaans brood, gefituurde aardappel met paprika en ui. Het moest uitkomst bieden tegen het geschommel van de bergafgaande bus. Tevergeefs, misselijk kwamen we om half 11 aan bij de school van haar twee zussen in Bir.

Lhamo ziet haar zussen 1 of 2 keer per jaar als zij in hun 10 vrije dagen naar Mcleod Ganj komen. Een van haar zussen kreeg afgelopen winter tuberculose en moest daardoor 3 maand in het ziekenhuis liggen en nu voor 6 maand medicijnen slikken. Beide zussen zijn daardoor afgelopen winter niet thuis gekomen. Lhamo woont intern op haar school in Mcleod en kan daardoor deze zomer niet present zijn bij de aanwezigheid van haar zussen hier.

Lhamo heeft zelf op deze school in Bir gezeten. Zij heeft in 2007 de school verlaten omdat haar vader ernstig ziek werd en zij de zorg op haar nam. Haar klasgenoten heeft zij sindsdien niet meer gezien. De moeder van de zussen woont nog steeds met andere zussen en broers in Tibet. Lhamo voelt zich daardoor een moeder voor haar jongere zussen.

Het eerste uur in Bir bestaat uit een groot wederzien van zussen, vrienden en klasgenoten. Lhamo is dolblij ze te zien. Ze is verlegen maar straalt. En dat maakt een ieder erg gelukkig.
We vragen het weekend vrij voor beide zussen. Na schriftelijke toestemming zoeken we een guesthouse in het plaatsje Bir een dikke kilometer verderop. We vinden een ruime kamer in het guesthouse van het klooster. We hebben uitzicht op het kleurrijke gebouw omgeven door vriendelijke monniken en kleurrijke stoepa's. We regelen extra matrassen waardoor beide zussen bij ons op de kamer kunnen blijven slapen. Op dat moment is de pret begonnen!

We brengen een bezoek aan 2 kloosters, doen inkopen en vinden een mooie en rustige plek in het groene terrassenlandschap. Een picknick op een zonnige dag als deze vult onze magen en geeft de gelegenheid om flink bij te kletsen. Veel gebeurt in het Tibetaans, de meiden hebben elkaar zoveel te vertellen.

Al onweert het in de verte en weet menig druppel ons te raken, de zon is scherp en zonder dat ik het door heb loop ik een extreem rood verbrande huid op.

Terug in het guesthouse wordt er gedoucht. Lhamo geniet de douche eerst. Verlegen geeft ze toe dat ze de afgelopen 3 weken niet heeft gedoucht omdat er geen water in ChuChuSum was (als ik dat eerder geweten had...). Haar zussen helpen haar met het schrobben van haar rug en het wassen van haar lange dikke haar. Na een uur komt ze de douche uit, raakt ze haar uit aan en zegt dat haar huid zo ' smooth' voelt. Geluk straalt!

Nadat een ieder gedoucht heeft wandelen we gezamelijk de heilige kora en gaan daarna uit eten in het dorp. Bij de jongste zus, voor wie de Engelse taal nog erg lastig is, is het ijs nu gebroken en ze probeert een aardig woordje mee te praten. Er wordt veel gelachen. De sfeer is bijzonder. Lhamo vertelt onder eten hoe speciaal het is om terug te komen op haar oude school en hoe blij ze is dat ze haar zussen weer ziet. De zussen willen haar van alles laten zien. Er is tijd te kort..

Na een avondwandeling komen we terug in het guesthouse. Mijn huid is zo warm en rood dat een masker mijn tekort aan vocht moet aanvullen. 4 witte gezichten zitten tegenover elkaar in de kamer. Bij iedere lach horen we het hardgeworden masker kraken. 15 minuten wachten is te lang... Toch wist ik de volgende dag dat het enigszins had geholpen.

's Avonds ben ik moe en ga ik slapen. Ik lig op een matras op de grond. De zussen in het bed, en voorlopig ligt Lhamo ertussen. Er wordt gestoeid, gelachen en veel gepraat. Lhamo geeft de meiden een kus op hun wang en na haar moederlijke zorgen gaat ook zij slapen op het matras naast mij op de grond. De stilte van Bir versterkt ons gelukkige gevoel.

's Ochtends wordt er snel opgeruimd, lopen we de kora en hebben we een flink ontbijt. Van een van haar zussen nemen we dan afscheid omdat die voor haar medicijnen terug moet naar het ziekenhuis. Met Lhamo en de andere zus maken we een 2 uur durende wandeling door de stille, groene en bosrijke omgeving van Bir. We lopen naar een groot klooster, trakteren ons daar op mango's en genieten van de mooie gebouwen en monniken die hun dagelijkse taken vervullen. De monniken worden opgetrommeld door twee monniken die het startsein op hun schelp inblazen. De 'dienst' begint...

We brengen Lhamo haar zus terug op school. Laten een tas vol cadeaus achter, nemen afscheid en pakken een taxi naar de main road alwaar een bus ons terug zal brengen naar McLeod. Net voor donker komen we aan. Voldaan en dolgelukkig, met energie om nog lang op te teren...
Lieve Hendrik, ik hoop dat je een hele fijne verjaardag hebt, ik eet een taartje voor je en ik ga je over een uurtje bellen!


Reacties 6

Elske 10-05-2010 09:01

Geweldig Nynke, wat een belevenissen.
Zou willen dat ik weer jong was, dan deed ik hetzelfde.
Geniet nog maar even.
Een groet van een "oude" tante.
Elske

Hendrik 10-05-2010 12:46

Leafe Nynke,
Ik heb je telefoontje gehad, heel leuk om je te horen. Beter dan de andere keer dacht ik
Ik heb een andere dan normale verjaardag gehad, maar deze is ook goed. Auto is voor gratis gefixed Mooi cadeau, maar dit verhaal is er ook een! Al genietend heb ik het gelezen. En met de pics erbij geeft het me ook een goed beeld.
Bedankt voor je verhaal! Dikke kroeper, Little bro Xx

Nelleke 10-05-2010 13:34

Mooi Nyn! Word helemaal gelukkig van je verhaal, het straalt eraf! Veel plezier de laatste dagen,
X Nel

Marije 10-05-2010 16:46

Zooo Nynk, wat fijn allemaal!! De tijd vliegt, dus geniet van je dagen!!
xx

Amanda 10-05-2010 18:45

zoals Nelleke al zegt het straalt eraf.
Met een big smile zit ik ook hier achter de computer te stralen.
wat kun je toch mooi schrijven
xx

Evelyn 12-05-2010 19:03

Hee Nynk,
Lees net je verhalen.
Genieten!!
Geniet ook nog van je laatste daagjes en zie je snel hier aan de andere kant!
Liefs Evelyn

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer