Terug in India!

Het is ongeloofelijk om mensen die je een jaar lang niet gezien hebt, en ontzettend gemist hebt, opnieuw in je armen te sluiten. Zo was dat vorig jaar juni mijn familie, en afgelopen week Lhamo, haar vader, Sherab, Nick en vele andere mensen hier in India.

Na een verhuizing en drukke schoolperiode achter de rug, vertrok ik 27 april, na een vervroegde laatste schooldag op de Globe, 's avonds laat via Rusland naar Delhi. Delhi was heet, en al telt een gewaarschuwd mens voor twee, op deze temperatuur was geen voorbereiding. Delhi was crazy, stond ik 3 uur 's nachts voor een hek ' go there!', arriverende in een opengebroken straat, waar ieder mens op dat moment nog sliep. Overdag wat opdrachten en boodschappen gedaan en diezelfde avond nog doorgereisd naar Mcleod Ganj. De laatste vrije plek was achterin een bus zonder airconditioning, tussen 5 andere mensen in, stoel kon niet naar achteren, en erg 'bumpy'. Moe ben ik 's nachts in het gangpad van de bus gaan liggen, onder goed gezelschap van 4 buitenlanders kwam ik de rit door.

Arriveren in McLeod Ganj was gek, bijzonder, raar en fijn tegelijk. Vele herinneringen kwamen boven. Ik herkende de mensen, zij mij. Het simpele leven, goed en eenvoudig. Ik zocht een guesthouse en ontmoette per toeval Nick! Zo blij om hem weer te zien! Bij Lhamo's huis trof ik alleen haar vader. Lhamo was op school, intern. Toen ik daar kwam was het alleen maar gillen. Lhamo heeft alleen maar geroepen; ' I can't believe it' ' This is a dream coming true' 'I hear your voice again' 'I missed you so much'. Het was zo bijzonder, intens, warm. Mijn reis was nu al geslaagd.

Lhamo haar Engels is erg verbeterd sinds vorig jaar. De school doet haar goed. Ze leest vlot, praat goed en schrijft mails waar ik bij lange na niet aan kan tippen. Ze is gelukkig op school, slaapt op een kamer met 3 andere meiden. Heeft een bureautje daar vol met boeken en ze ziet er uit als een echte student. Haar maagproblemen zijn beter. Het gaat goed met haar. Lhamo haar vader woont nu in een andere, betere, kamer. Lhamo komt ieder weekend thuis.

Voor alle mensen hier heb ik cadeaus meegenomen. Marleen (zo geweldig haar weer te zien!) is door het dolle heen met haar kaas. Lhamo geniet van ieder cadeau wat ze krijgt. Vader kreeg o.a. drop. Afgelopen jaar heeft hij enkele tanden verloren en hij gebaart nu met zijn vingers dat de drop blijft plakken op de lege plekken. Hij geniet! Ruikt en bekijkt het Nederlandse snoepje alsof het een brok steen van Mars is.


De eerste nacht in Mcleod brengt minder geluk. Ik word ziek. Heb iets verkeerd gegeten en moet vanaf dan voor lange tijd tussen bed en toilet pendelen. Tot op heden voel ik mij niet goed. Ik ben hier nu 5 dagen. Lig helaas een groot gedeelte van de dag op bed maar probeer toch zoveel mogelijk uitstapjes te maken en toch zeker iedere dag veel tijd met Lhamo door te brengen. De eerste dagen kon dat niet. Nu gaat het langzaam beter. Trekken gaat niet lukken, daar ben ik nu te zwak voor. En volgende week woensdag start mijn terugreis al weer. Ik probeer van ieder moment te genieten, we zien wat er van komt. Fijne mensen om mij heen is al zoveel waard al blijft er een machteloos gevoel omdat ik niet kan doen wat ik graag had willen doen.

Foto's kan ik momenteel niet uploaden. Verder valt er genoeg te vertellen maar vraag me daar bij thuiskomst maar na.

Een lieve groet uit India!
Nynke


Reacties 5

Thom 04-05-2010 16:05

De geschiedenis herhaalt zich...

En weer mogen we van die prachtige beschrijvingen van jou over India lezen! Mooi, indrukwekkend, ontroerend.

Verrekte sneu dat je nu ziek bent, heel snel beter worden graag!!

Liefs,
Thom

Nelleke 04-05-2010 16:48

He Nyn, leuk om weer van je te horen! Klinkt zo bijzonder hoe je het schrijft.. Moet vast heel speciaal zijn om weer terug te zijn.
Ik hoop dat je snel weer beter wordt, dit kun je er nu niet echt bij gebruiken natuurlijk. Maak er nog wat van de komende tijd en we horen wel weer, x Nel

Amanda 04-05-2010 19:37

Heeej Nyn
Wat leuk om wat fan dy te hearren.
Kinst noch altyd like moai skruiwe oer dyn avontoeren.
Wat klote dast ziek bist. Safolle tiid hast dit kear net. Ast der no wer foar in jier wêze soest...ach dan hiedest noch genoch tiid oer han. Hopelijk giet it gau wer wat better.
xx

Janneke van Gils 04-05-2010 22:38

Hoi Nynke,

Wat leuk voor je dat je weer terug bent in India, wel jammer dat je nu ziek bent,maar deze ervaringen daar doen je waarschijnlijk toch goed.
Nog heel veel plezier en beterschap.

Liefs en Groetjes van Janneke,uit Enkhuizen.

Hendrik 07-05-2010 04:04

Hey Nynk,
Wat leuk jong dat ik nu van jou een verhaal mag lezen. Ik hoorde al dat je ziek was, maar dat je ook alweer beter was. Mooi om te horen dat je Lhamo en haar vader weer hebt mogen zien. Dat ze blij zijn en ze genieten van het snoepgoed dat je meebrengt. Mail mij maar eens je verhalen als jij weer thuis bent.
Geniet er nu nog maar even van. Dikke tut,
Hendrik

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer