Leve India!

Hallo hallo! Nou ik ben er hoor!!!!

India is prachtig, overweldigend en tegelijk zwaar vermoeiend. Vermoeiend omdat ik nu al weet dat ik nooit zal kunnen wennen aan de armoede van India. Confrontaties met Indiers die als gevolg van ziektes als lepra (delen van) voeten of armen missen zijn heftig. Ik zie een overschot aan honden, vaak mank aan been of oor. Heilige koeien, het plastic van straat verscheurend. Claxonerende auto's. Bedelende, soms handtastende, kinderen en ouders. Misvormden (!) en onaanraakbaren. Ik zou lang zo door kunnen gaan. India pakt me en overvloeid me met gevoelens van schuld. Schuld omdat de verschillen tussen hen en mij zo groot zijn. Wie ben ik? Hoe definieer ik de wereldverbeteraar? Wat is een begin? En welk begin zal ooit een einde krijgen?

De reis naar Delhi was prachtig. Afghanistan van boven zal ik nooit vergeten maar de uitdrukking op onze gezichten toen bleek dan 5 van de 7 ruimbagages in Londen waren blijven liggen evenmin. Inmiddels is alles terecht en hebben we een 3 kamer appartement in McLeod Ganj. Een goed appartement wat de eerste Nederlandse poetsbeurt al heeft gekregen. De afgelopen dagen hebben we veel gelopen, gezien van de omgeving en lokaal gegeten omdat we nog niet over gasflessen beschikten. We hebben een nieuw huis met 5 kamers op het oog maar daar is nog geen zekerheid over. De drukte van India moet nu eerst bezakken. India is even wennen...

De prachtige bossen en de schone bergen met overvliegende eagles, kunnen dankzij de vieze straten, naiviteit van hoofdzakelijk de Indiers (Ariers) en de met stinkende rioolpijpen doorlegde straten die dorpen hier laten zien, de illusie van een prachtig India niet waarmaken. India heeft mijn hart gevult. Mijn hart gegrepen. Hoe schoon ik ook zou zijn, ik voel me hier vies. En zelfs hier noemt men het nog schoon vergeleken met lager in het land. Prullenbakken zijn hier niet en zoals de Indiers uit hun nomadenverleden hebben meegenomen gaat al het vuil de straat op. De billen worden met de hand na de grote klus 'gewassen' en......  

Mijn honger naar kennis is groot maar tegelijk verwarrend. Ik heb een gebrek aan wereldkennis en misschien is het ook wel mijn eigen naiviteit omtrent het leed in de wereld. Een overschot aan ongeordende informatie kan ik geen plaats geven wegens ongeloof en onbegrip. Onbegrip omdat mensen hun kinderen verminken om beter te kunnen bedelen. Onbegrip omdat zieke mensen financiele medische hulp (genezingsoperaties e.d.) weigeren omdat ze daarna als gezonden zouden moeten werken maar ook onbegrip omdat de Chinezen Tibet hebben bezet. Omdat Tibetanen geen land, nauwelijks een eigen taal en ook al bijna geen recht meer op een goede baan (lees een hogere baan dan marktkoopman) zullen hebben. Onbegrip omdat men binnen het kastenstelsel bij de geboorte al direct weet dat het nooit anders zal doen als stenen bikken aan de kant van de weg. 4 cent per dag. Wie zeurde over dat de thee te sterk was?

Genieten van mooi India lukt me nog niet. Gelukkig is het jaar net begonnen. Voor augustus staat een reis naar Ladakh, het dak van de wereld, de hoogste pas op aarde, gepland. Zin in! Enjoy your journey baby!

P.S. Hoop de volgende keer wat foto's te kunnen plaatsen.

Reacties 10

Hendrik 19-07-2008 18:33

Hey nynke,
Blij om te horen dat het goed met je gaat. T is moeilijk om te zien wat voor leed er is, het zal ook zo blijven neem ik aan. Zo komen wij er ook weer achter dat we niet overal over moeten zeuren Zo slecht hebben wij het nog niet!! Maak er wat van, we horen van je!!
Doeg doeg

Marje 20-07-2008 02:42

Hey Nynke!
Mooi geschreven hoor, heel heftig maar ook herkenbaar wat je beschrijft. Er komt zoveel op je af, je wordt middenin een compleet andere cultuur gegooid en het duurt even voor dat allemaal een plaatsje heeft! Pak alles aan en geniet van de dingen die je doet!

Marije

Mariel en Arjanne 20-07-2008 04:32

Eej Lievie!

Fijn om te horen dat het ondanks alle indrukken goed met je gaat! Ik mail je binnenkort!Wij komen net uit de Makkumer feesttent..Heb daar ook nog met Marije en Hendrik gesproken..

Kuskus ons

Nynke en Reinder 20-07-2008 10:10

Lieve nyn,

Fijn te horen dat het goed met je gaat, en dat de reis ook goed is gegaan, op het koffer incident na dan. Het zal inderdaad heel heftig zijn, en hoop voor je dat je straks wat meer kunt genieten, maar als ik over je plannen hoor voor de komende tijd zal dat wel goed komen.

Nou meis, ik kijk uit naar je volgende verhaal.

Hele dikke kus Nynke (en ook van reinder)

Rieneke 20-07-2008 12:58

Hee Nynke,

wat kun je goed verwoorden wat je krijgt te zien. Fijn dat je een goede reis hebt gehad. Je zult ongetwijeld veel te zien krijgen en meemaken. Geniet dubbel en dwars van alle goede dingen in India.

Liefs Rieneke

Amanda 20-07-2008 14:07

Heej nynemyn
Wat hast it goed beskruiwn hoe it der is. Wol heftig al die indrukken diest der krijst. It sil earst allegear even wenne moatte, nei in tiidsje sil it miskien ek 'gewoan' wurde. Gewoan foar dyn tiid yn India, mar nooit gewoan foar Nederlandse begrippen.

wy ha juster ofskiedsfeest fan Arie han, dat wie reuze gesellich. We ha Makkum ek noch efkes unfeilig makke mei de Anke's, Klasiena, Mariel en Arjanne.
It is moai om te hearen dat elts wer nocht hat om op reis te gean. Do bist de earste en ik tink dat der noch in soad folgje.
Geniet fan alle moaie dingen en meitsje die net al te drok om de minder moaie..betink dat, dat bij India heart...
leafs Amanda

nelleke 20-07-2008 21:42

Wauw Nyn, wat heb je dat mooi beschreven! Heftig wat je daar allemaal ziet.. kan me voorstellen dat het veel indruk op je maakt.. zo anders dan wat je gewend bent hier in Nederland. Je wordt wel even met beide benen op de grond gezet denk ik. Ik hoop dat je over een tijdje toch kunt genieten van India en de dingen een beetje een plekje kunt geven! Heel veel liefs vanuit Bolsward,
Dikke kus, Nel

joke 20-07-2008 22:35

heeey nynke

ik ben blij om te horen dat je veilig ben aangekomen, maar zo te horen is het nog wel ff wennen daar, maar ik weet zeker dat het goed komt.

hier gaat verder alles zijn gangetje, donderdag is het feest want dan wordt ik eindelijk 18, jammer dat je er niet bij kan zijn, maar gelukkig ben je er volgend jaar weer

xxjoke

Desirée 21-07-2008 02:10

Hey Nyn!

Fijn om te horen dat je goed bent aangekomen. Maar het is wel heftig zo te lezen! Anders dan je had verwacht?
Gelukkig voor ons kan je nog net zo mooi schrijven als vorig jaar! Nyn, ik hoop dat je daar een beetje kunt wennen en je eigen plekje kunt krijgen!

Succes met alle nieuwe indrukken en andere dingen! Geniet!

Liefs, Dees

Arjanne 23-07-2008 03:17

Even in tút foar dy!Ik flean moandei al..khoop dy derfoar nog efkes fia de mail op'e hichte te bringen

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer