Dharmsala/ McLeod Ganj

Komende maandag vertrek ik naar McLeod Ganj/Dharmsala, een oud Engels hillstation met een relaxte sfeer. Hoe kan het ook anders, sinds 1960 is het de vluchthaven van Tenzin Gyatso, oftewel de 14e Dalai Lama.

McLeod Ganj dankt zijn naam aan luitenant-goeverneur David McLeod die een stempel drukte op het dorp ten tijde van de Britse overheersing in de 19e eeuw. Hier zetelt nu ook de Tibetaanse regering in ballingschap en duizenden monniken en Tibetaanse burgers hebben zich om hun geestelijk en spiritueel leider gevestigd. Veel toeristen komen speciaal naar McLeod Ganj om een glimp van de Dalai Lama op te vangen. In de wereld staat hij bekend als vredesduif en hij ontving dus ook de Nobelprijs voor de vrede.

Het dorp McLeod Ganj en de daaronder gelegen stad Dharamsala heeft een zeer prettig klimaat. De ligging is ideaal; tegen de tenen van de Himalaya op 2000 meter hoogte en even weg van de soms verzengende hitte van de Indiase laagvlaktes.

Een ander bijkomend voordeel is de afwezigheid van muskieten; het is er eenvoudigweg te koud voor muggen dus geen gevaar voor malaria......dat hadden de Engelsen 100 jaar terug dus ook al door toen zij hier een zgn. Hillstation stichtten.

Vanuit dit strategisch gelegen dorp konden de kolonisten makkelijker de zaak bestieren. Nu dus al bijna 50 jaar het toevluchtsoord van de Dalai Lama. Echt honkvast is His Holiness niet. Vaak is hij erop uit de vredesboodschap te verkondigen en mensen wereldwijd te wijzen op universele normen en waarden. Recent wordt er uiteraard weer veel gediscussieerd over de onderdrukking van het Tibetaanse volk die als buddhisten een vreedzame confrontatie aangaan om hun levensssituatie in Tibet te verbeteren.

Samen met familie Cremers ga ik in ieder geval voor één jaar het gevoel proberen te krijgen zélf te bepalen wat er gebeurt en even niet ''het systeem'' dat het levensritme bepaalt. Een hang naar meer diepgang in het leven en het gevoel zelf weer vat op het leven te hebben. Onzekerheden....zeker en vast wel, maar die zijn er in NL ook ! En wat is er mooier dan een jaar te leven in een zeer inspirerende buddhistische omgeving, we steken er zeker zelf ook nog veel van op.

Detailkaart Noord India
Himachal Pradesh

Noord India
Himalaya Range
 

  Wil je landschappen zien van Noord India kijk dan eens naar de film 'Seven years in Tibet'!

(met dank aan Philip en Anneke)

Reacties 2

froukje 14-07-2008 12:31

Hoi Nynke,

ik lees net dat je reis vandaag gaat beginnen heel veel succes en plezier. Het wordt vast een fatastiche ervaring..!!!
ben benieuwd naar je belevenissen aldaar

coby 30-07-2008 19:12

Hoi Nynke,

Poging twee, ik had een heel bericht getypt maar drukte op de erkeerde toets en hup alles weg.
Hoe gaat het daar ik hoop dat je het naar je zin hebt. Het is daar waarschijnlijk ook erg warm, net als hier.
De vakanties zitten er bijna weer op en de muziek begint ook bijna weer. We zullen je missen hoor! Maar ja time flyes when your having fun zullen we maar denken dus dit jaar zal ook wel snel voorbij gaan, voor ons alleen maar beter ha ha .
Nou de groetjes vanaf hier en ik meld me wel weer eens. doei

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer